Hem   | Historia  | Verksamhet    | Styrelse   | Våra band   | Bilder   | Länkar   | Gästbok   | Kontakt   |  
 

PÅLSBODA MUSIKFÖRENING (PMF) - HISTORIK

De första åren 1976-79

Pålsboda musikförening bildades i mars 1979, men egentligen började allting strax före jul redan 1976. Några lärare på Folkasboskolan i Pålsboda med Örjan Lindqvist som ledare bildade ett band på skoj och spelade några låtar på skolans julavslutning.. Förutom Örjan var de glada pionjärerna Rune Davidsson, Anders Gustafsson, Lennart Foss och Benny Persson. Succén var total och de inblandade fick blodad tand och fortsatte spela med mer allvar och aningen högre ambitioner. Gruppen kallade sig Snuset Rinner på typiskt 70-talsmaner och fick faktiskt en och annan spelning i trakten. Örjan som var ny lärare på skolan hade ett musikaliskt förflutet i flera Örebroband, t ex Bit för bit och Country Road. Han jobbade på fritiden på Hagströms Musik i Örebro, försåg alla intresserade med nödvändig utrustning, startade gitarrcirklar och hjälpte många ungdomar igång med att spela.

De första banden

Intresset för att spela i grupp visade sig mycket stort och med Örjans assistans kom grupper som Teens, Truckloaders och Slowtrain igång. Det ordnades skoldanser där banden fick tillfälle att spela inför publik och intresset för verksamheten ökade hela tiden. Snart nog blev behovet av en egen lokal akut. Skolans musiksal och scenen i matsalen användes men räckte naturligtvis inte till. En av lärarna och snusmedlemmen Benny Persson byggde om ett gammalt hönshus på sin gård utanför Kumla och några av banden började repa där. Då och då ordnade banden konserter både i Folkparken i Pålsboda och vid några tillfällen också i Kumla och Hallsberg. Men Pålsboda var centrum för verksamheten och behovet av en egen lokal just där var stort.

Föreningen bildas 1979

I maj 1979 var det dags att bilda förening, och PMF var troligen landets första musikförening av det här slaget. Syftet var att stimulera musikintresset i trakten, hjälpa unga musiker igång, att ordna repmöjligheter och ordna speltillfällen. Att bidra med meningsfulla fritidsaktiviteter hade hög prioritet. Särskilt i en liten ort som Pålsboda där det inte fanns så mycket att göra. Örjan Lindqvist valdes naturligt nog till ordförande. Snart hörde Studiefrämjandet i Södra Närke av sig och ett långvarigt samarbete började som pågår än idag.

Backaepoken 1980-86


1980 dök tillfället upp som alla väntat på. Fritidsnämnden i Hallsbergs kommun kunde erbjuda undervåningen på Backa gård som tidigare använts av en motorklubb. Huset låg strax utanför samhället och var perfekt för ändamålet. Fyra rum och ett gammalt kök började inredas efter konstens alla regler. Två reprum, en liten studio med en fyrkanalig Teac, ett mixerbord och lite effekter blev resultatet. Verksamheten ökade med rasande fart och antalet band blev många. Tabasco Kids, Rockabye Rebels, Extas, Daily News, Kartago, Monday Morning,Déjà vu, Hotel, Selection Blues Band, Sir Patrik Band, Future senare Charity, Sezs, Impuls, G G Beat Band, Roadrunners senare Sunshine Rockers senare Moby Dick, Turnpikes,, Antarktis m fl var bara några av banden. Föreningen kom att uppmärksammas i både tidningar och radio. Radio Örebro gjorde flera reportage om verksamheten och spelade flera av gruppernas inspelningar.

Breddning av verksamheten

Under åren gjordes flera mycket uppmärksammade evenemang för att bredda verksamheten. Förutom de vanliga rockgalorna i parken eller i skolans matsal gjordes uppskattade försök med bl a Tedans med Hot Dog Big Band från Kumla. Ett samarbete med Rikskonserter resulterade i konserter med Norrlåtar och Rolf Wikström. Ett musikcafé med blandad musik som t ex folkmusik, pianomusik och dragspel arrangerades också och nådde en blandad publik. Men mest tid ägnades åt ungdomsverksamheten. Studion utvecklades och fick 8-kanaler, vilket på den tiden var mycket exklusivt. Samarbetet med Studiefrämjandet möjliggjorde ekonomiska satsningar då varje band drevs som studiecirklar. Detta gjorde att studion kunde utrustas och uppgraderas efter hand vad beträffar mixerbord och kringutrustning.

Stinsentiden 1986-2002

När Backahuset skulle rivas blev lokalfrågan återigen brännande. Efter flera turer fick föreningen ta över gamla stinsbostaden vid järnvägs-stationen mitt inne i Pålsboda. Huset som i många år använts som förskola blev ett idealiskt musikhus men två våningar och gott om plats. Tre reprum och en studio byggdes. Läget bredvid skolan gjorde att samarbetet med skolans olika aktiviteter kunde utvecklas. Lokalerna kom att användas för rastaktiviteter, fria aktiviteter som fanns på skolschemat och för inspelningsteman som genomfördes i nian.
Redan 1984 ordnades för första gången på skolan en show kallad Benny Hill Show, som bl a lät alla yngre band i föreningen spela för publik. Showen har blivit en tradition och förekommer än i dag. Allt fler band bereddes plats och verksamheten kom att under den här tiden nå rekord i omfattning. I Studiefrämjandets regi genomfördes mer än 2000 studietimmar per år förutom all övrig verksamhet som ägde rum i huset. Studion uppgraderades ytterligare och två 16-kanaliga Fostexbandspelare slets ut under de här åren. Band kom och gick. Basen för verksamheten var till stor del Folkasboskolan. Ungdomarna började spela, bildade band och skildes åt när gymnasietiden kom. Men flera band fortsatte längre än så och bland de som spelade under många år var Stures Blues Band, Jocke Åhs Band, Around &Around, Soul Circus, Katmandu senare Accra, Blizzard, Iggy Synth Mean Machine, Ewerix, Childless Cookies senare Fudge, Doggy Bag Plastic Pistols senare Whiplash, Björn-Bennys, Entrance, Dry, The Brunettes, Flix senare Yam och många fler. Många av banden kom att få framgångar på t ex Talangjakter och liknande. Både The Brunettes och Ewerix blev årets minichansare i Brunnsparken i Örebro, och Flix och Charity vann tävlingen Sydnärkerock 1990 och 1994.
Samarbetet med Studiefrämjandet gjorde att grupperna fick komma ut och spela på andra ställen i viss utsträckning. Även de här åren ordnades rockgalor, främst i folkparken i Pålsboda. Intresset för att spela och lyssna på musik fortsatte att vara stort år ut och år in. Att föreningen kunde hålla verksamheten uppe under alla dessa år beror till stor del på samarbetet med skolan. Detta underlättades tack vare att flera föreningsmedlemmar arbetade på skolan. Ordförande Örjan Lindqvists arbete var också viktigt. Han hade under åttiotalet startat först Allegro Musik och senare Music Music - båda affärer i Örebro. Att kunna serva föreningen med bra utrustning betydde mycket för framgångarna. Stödet från Hallsbergs kommun och Studiefrämjandet var också en viktig förutsättning Band som var mycket aktiva under den sista tiden i Stinsen var t ex Legions, Avalanche, High Position, Honeymoon senare Brave, High Position, Bobster och T-shifters.

Nya lokaler 2002

Med åren slets lokalerna i Stinsen hårt och huset började bli fallfärdigt. Det blev allt svårare för föreningens styrelse att sköta huset och en rad inbrott inträffade. En önskan om att riva fastigheten fanns dessutom från kommunens sida. När Folkasboskolan i början av 2000-talet planerade en ombyggnad av sitt s k C-hus föddes idén om att integrera PMF i musik- avdelningen. Styrelsen fick också delta i planerandet som efter många turer resulterade i nya lokaler hösten 2002.
PMF disponerar numera tre rum i skolans musikavdelning. Ett studio- rum och två mindre reprum. De nya lokalerna har inneburit nya möjligheter. Studion är uppbyggd på nytt och de nya fräscha, larmade lokalerna är visserligen trånga men ändamålsenliga. Bekymren med att sköta en fastighet har lyfts från styrelsens axlar. Samarbetet med Folkasboskolan har intensifierats inte minst genom musikläraren Peter Hovlunds stora intresse för föreningens verksamhet.
Aktuella band som regelbundet spelar i de nya lokalerna är Around & Around, Anton Berg, High Position, Brave, Walter och Holm och Deep Sunshine m fl.. Studioverksamheten är livlig och har resulterat i ett antal CD-skivor både av demotyp och färdiga produkter.

Persongalleri

Många musiker har medverkat i föreningen genom åren. Några har hängt med sedan starten. Örjan Lindqvist har varit ordförande sedan starten, Gunnar Tillqvist kassör och Benny Persson sekreterare. Den senare medverkar också i föreningens äldsta band Around & Around En pionjär var Leif Ljungkvist som ledde flera band de första åren. Ljungkvist är professionell musiker sedan 25 år tillbaka och är nu verksam i Karlskrona och turnerar runt hela landet och i Norge. Magnus Ingjald (Skråge) var mycket engagerad under åttio- och nittiotalet, ledde många band och nybörjarcirklar och spelade senare i många år i etablerade danbandet Nova. Johan Johansson har använt studion i många år och har producerat andra artister, skrivit egna låtar och gjort reklamjinglar.
Stefan Nordström som är v ordförande sedan länge har också lett många band och är fortfarande aktiv. En annan trotjänare är gitarristen Patrik Höllerbauer som också spelat i många grupper som varit anslutna till föreningen. Jaak Lotarev, Tony Gustafsson, Per Hagerius, Tommy Lydén, Åsa Fornander, Daniel Eriksson, Olle Henriksson, Hasse Pihlblad, Ulf Jansson, Kenneth Bäckström, Ola Strömberg och bröderna Ante och Putte Mäkelä är andra trotjänare från olika tider. Under 2004 firar PMF sitt 25-årsjubileum! (BP) .